چند نوع آزمون تافل داریم؟ معرفی کامل انواع آزمون تافل
آزمون تافل (TOEFL) یکی از معتبرترین آزمونهای سنجش سطح مهارتهای چهارگانۀ زبان انگلیسی آکادمیک در جهان است که مؤسسه آموزشی ETS (Educational Testing Service) آن را برگزار میکند. با این که معروفترین نوع آزمون تافل، تافل iBT است، اما انواع آزمون تافل به محدود به تافل اینترنتی نیست. تافل ۴ نوع دیگر هم دارد.
در این مقاله تمام انواع آزمون تافل و جزئیات دقیق هر یک از آنها ازجمله ساختار کلی آزمون، نحوۀ محاسبۀ امتیازها و نمرات، میزان اعتبار هر مدرک و… را بررسی خواهیم کرد.
در ادامه میخوانید:
معرفی انواع آزمون تافل
آزمون تافل در یک دستهبندی کلی، چهار نوع اصلی و دو نوع فرعی دارد که در ادامه با هر کدام از آنها بهصورت کامل آشنا خواهیم شد:
۱. تافل iBT
تافل iBT مخفف Internet-Based Test و یکی از رایجترین و معتبرترین انواع آزمون تافل است که بهصورت اینترنتی در مراکز مشخصی برگزار میشود. این آزمون در بیش از ۱۶۰ کشور جهان اعتبار دارد.
در این آزمون، تواناییها و مهارتهای زبانآموزان در هر چهار بخش ریدینگ، لیسنینگ، اسپیکینگ و رایتینگ ارزیابی میشود.
نام مهارت | مدت زمان پاسخگویی | تعداد سؤالات | ساختار سؤالات |
خواندن (Reading) |
۵۴-۷۲ دقیقه | ۱۰ | ۳-۴ متن درک مطلب
(Comprehension) |
گوش دادن (Listening) |
۴۱-۵۷ دقیقه | ۶ | ۴-۶ سخنرانی (lectures)
۲-۳ مکالمه (conversation) |
وقت استراحت ۱۰ دقیقهای |
|||
حرف زدن
(Speaking) |
۱۷ دقیقه | ۴ | داوطلب باید دربارۀ یک موضوع عام یا آکادمیک که به او اعلام میشود صحبت کند. |
نوشتن
(Writing) |
۵۰ دقیقه | ۲ | داوطلب بعد از دریافت یا شنیدن یک موضوع، باید نظر و تحلیل منطقی خود دربارۀ آن را بنویسد. |
ساختار سؤالات در هر بخش از آزمون تافل iBT
۱. ساختار سؤالات ریدینگ تافل iBT
در این بخش زبانآموزان متنهایی در مورد موضوعات مختلف را میخوانند و به سؤالات مربوط به آنها پاسخ میدهند. هدف بخش ریدینگ ارزیابی تواناییهای متقاضیان در خواندن و درک متون انگلیسی در سطح دانشگاهی است.
در بخش ریدینگ تافل iBT شما با ۳ تا ۵ متن مختلف با طول متفاوت روبرو میشوید. متنها ممکن است در حوزههای مختلفی مانند علوم، فناوری، تاریخ، اقتصاد، هنر و فرهنگ باشند. پس از خواندن هر متن، شما باید به ۱۰ تا ۱۴ سؤال مرتبط با آن پاسخ دهید.
نوع سؤالاتی که در این قسمت مطرح میشوند ممکن است شامل سؤالات چند گزینهای، تشریحی، سؤالات مرتبط با جزئیات، سؤالات مرتبط با نتیجهگیری باشد. درواقع در این بخش تواناییهای داوطلب در حوزههای خواندن، تفسیر معنی کلمات، تشخیص نکات اصلی متن و تشخیص روابط بین متنها ارزیابی میشوند.
بیشتر بخوانید: چگونه مهارت ریدینگ (Reading) و درک مطلب زبان انگلیسی خود را تقویت کنیم؟
۲. ساختار سؤالات لیسنینگ تافل iBT
بخش لیسنینگ تافل iBT بهمنظور سنجش توانایی شنیداری و درک مطلب زبانآموز در محیطهای آموزشی و زندگی روزمره تدارک دیده شده است. در این بخش متقاضیان باید با تمرکز و دقت کافی به فایلهای صوتی مختلف گوش کنند و پس از شنیدن هر فایل، به سؤالات مربوط به آن پاسخ دهند.
پرسشهای این بخش شامل چهار قسمت مکالمات دانشگاهی، گفتارهای خبری، مکالمات خودمختار و گفتگوهای آکادمیک است.
- در بخش مکالمات دانشگاهی، زبانآموزان با گوش دادن به مکالمهها و نوشتن پاسخ سؤالات مربوط به آنها، توانایی درک مطلب دانشگاهی خود را نشان میدهند.
- در قسمت گفتارهای خبری، داوطلبان با گوش دادن به خبرهایی پیرامون رویدادهای جهانی، توانایی درک مطالب خبری خود را ارائه میکنند.
- بخش مکالمات خودمختار، مربوط به گوش دادن مکالمات روزمره انگلیسی و توانایی درک مطالب عمومی است.
- در قسمت گفتگوهای آکادمیک هم با گوش دادن به گفتگوهای دانشجویان و استادان در محیط دانشگاه، توانایی درک و همچنین شرکت در گفتگوهای آکادمیک سنجیده خواهد شد.
بیشتر بخوانید: روش های طلایی برای تقویت مهارت لیسنینگ (Listening) زبان انگلیسی
۳. ساختار سؤالات اسپیکینگ تافل iBT
بخش اسپیکینگ تافل iBT شامل ۲ بخش است که با هدف سنجش توانایی شما در صحبت کردن به زبان انگلیسی مطرح میشوند. این دو بخش عبارتند از:
۱. سؤالات مستقل (Independent Speaking Tasks)
در این بخش ۶ L,Q,U مختلف وجود دارد. برای پاسخ دادن به سؤالات هر L,Q,U 15 ثانیه برای آماده شدن و ۴۵ ثانیه برای صحبت کردن فرصت خواهید داشت.
۲. سؤالات یکپارچه (Integrated Speaking Tasks)
این بخش ۴ سؤال در دو بخش جداگانه دارد:
- در بخش اول به شما یک متن داده میشود که باید خلاصهای از آن را در ۴۵ ثانیه ارائه دهید. سپس یک سؤال از شما پرسیده میشود که لازم است در مورد آن به مدت ۶۰ ثانیه صحبت کنید.
- در قسمت دوم یک فایل صوتی پخش میشود و شما باید خلاصهای از آن را در ۴۵ ثانیه بیان کرده و در ادامه در مورد سؤالی که مطرح میشود ۶۰ ثانیه حرف بزنید.
بیشتر بخوانید:
- ۲۵ تکنیک تضمین شده برای روان صحبت کردن به زبان انگلیسی
- چگونه مهارت مکالمه زبان انگلیسی (speaking) خود را تقویت کنیم؟
۴. ساختار سؤالات رایتینگ تافل iBT
سؤالات رایتینگ آزمون تافلiBT دو بخش دارد:
- در بخش اول باید یک مقالۀ ۳۰۰ تا ۳۵۰ کلمهای دربارۀ یک موضوع مشخص با استفاده از دانش، تجربه و آشنایی خود با مفاهیم مرتبط با موضوع بنویسید. لازم است که این مقاله یک پاراگراف مقدماتی، سه پاراگراف بدنه و یک پاراگراف نتیجهگیری داشته باشد.
- در بخش دوم باید برای یک سؤال جواب کوتاه دو یا سهجملهای در حدود ۱۵۰ کلمه براساس دیدگاه و تحلیل خودتان بنویسید.
نمرهدهی در بخش رایتینگ با توجه به مجموعهای از معیارهای مختلف ازجمله دقت گرامری و نوشتاری، توانایی گسترش یک موضوع و استفاده از زبان مناسب و منطقی برای توصیف و توضیح مفاهیم انجام میشود.
بیشتر بخوانید: بهترین روش های تقویت رایتینگ زبان انگلیسی
در نوشتن مقالات رایتینگ آزمون تافل به این نکات توجه کنید:
- استفاده از زبان رسمی، دقیق و شناختهشده با گرامر مناسب و املای صحیح
- عدم استفاده از اختصارات و اصطلاحات محلی
- رعایت حداکثر تعداد کلمات در هر بخش
- توجه به ساختار مقاله (پاراگرافهای مناسب، به کار بردن عناصر مرتبط و پیوسته، اتصال منطقی بین جملات)
- مرور و اصلاح مقاله بعد از نوشتن و رفع کردن اشکالات و غلطهای احتمالی
نحوه محاسبه نمرات آزمون تافل iBT
نمرات آزمون تافل iBT از ۰ تا ۱۲۰ و به شرح زیر محاسبه میشود:
ریدینگ: ۰ تا ۳۰ | لیسنینگ: ۰ تا ۳۰ |
اسپیکینگ: ۰ تا ۳۰ | رایتینگ: ۰ تا ۳۰ |
حداقل نمره برای قبولی در آزمون تافل iBT چقدر است؟
درواقع هیچ نمرۀ حداقلی برای قبولی در این آزمون وجود ندارد و نمرات مورد قبول هر مؤسسه و دانشگاه ممکن است با دیگری متفاوت باشد. بنابراین برای آگاهی از نمرات قابل قبول در دانشگاههای مورد نظرتان لازم است به وب سایتشان مراجعه کرده یا با آنها تماس بگیرید.
البته شما میتوانید با توجه به اطلاعات جدول زیر و تطبیق دادن نمرات خود با آنها، متوجه شوید که در هر کدام از مهارتهای چهارگانه آزمون تافل در چه سطحی قرار دارید.
مهارت | سطح |
خواندن (Reading) |
۰-۳: Below Low-Intermediate (پایینتر از زیر متوسط) ۴-۱۷: Low-Intermediate (زیر متوسط) ۱۸-۲۳: High-Intermediate (بالاتر از متوسط) ۲۴-۳۰: Advanced (پیشرفته) |
Listening (گوش دادن) |
۰-۸: Below Low-Intermediate (پایینتر از زیر متوسط) ۹-۱۶: Low-Intermediate (زیر متوسط) ۱۷-۲۱: high-intermediate (بالاتر از متوسط) ۲۲-۳۰: Advanced (پیشرفته) |
Speaking (حرف زدن) |
۰-۹: Below Basic (پایینتر از مبتدی) ۱۰-۱۵: Basic (مبتدی) ۱۶-۱۹: Low-Intermediate (زیر متوسط) ۲۰-۲۴: high-intermediate (بالاتر از متوسط) ۲۵-۳۰: Advanced (پیشرفته) |
Writing (نوشتن) |
۰-۶: Below Basic (پایینتر از مبتدی) ۷-۱۲: Basic (مبتدی) ۱۳-۱۶: Low-Intermediate (زیر متوسط) ۱۷-۲۳: high-intermediate (بالاتر از متوسط) ۲۴-۳۰: Advanced (پیشرفته) |
بیشتر بخوانید: ۱۷ سایت فوق العاده برای تعیین سطح زبان انگلیسی
۲. تافل هوم ادیشن (Home Edition)
تافل هوم ادیشن درواقع همان تافل اینترنتی است که بهجای مراکز برگزارکنندۀ آزمون، میتوانید از خانه یا محل موردنظر خودتان در آن شرکت کنید. مؤسسه برگزارکنندۀ آزمون تافل (ETS) در ۲۳ مارس ۲۰۲۰ و بهدلیل همهگیر شدن ویروس کرونا در جهان، این آزمون را با هدف تأمین امنیت و سلامت زبانآموزان ایجاد کرد.
همان طور که در مقالۀ ثبت نام در آزمون تافل اشاره کردیم، ثبت نام تافل هوم ادیشن هم ازطریق سایت ETS انجام میشود. بعد از ثبت نام شما میتوانید در روز و ساعت موردنظر خودتان در این آزمون که طول زمان برگزاری آن هم ۳ ساعت است، شرکت کنید.
قوانین شرکت در آزمون تافل هوم ادیشن چیست؟
قبل از شروع آزمون برگزار کنندگان از محیط خانۀ متقاضی یک اسکن کلی میگیرند تا فعالیتهای مشکوک احتمالی را بررسی کنند. در طول آزمون نیز مرورگر زبانآموز با یک سیستم هوشمند بهصورت پیوسته بررسی میشود تا از تقلبهای احتمالی جلوگیری کنند.
برخی از اقدامات آنلاینی که در این بررسیها انجام میشود عبارتند از:
- دسترسی برگزار کنندگان آزمون به وبکم و میکروفون متقاضی
- تشخیص چهرۀ زبانآموز
- ضبط فیلم کل جلسۀ آزمون (۳ ساعت)
- ردیابی کردن نگاه متقاضی
- ممانعت از باز کردن یک صفحۀ جداگانه در مرورگر
- ممنوع بودن استفاده از تلفن همراه در طول آزمون
- جلوگیری از اجرا کردن نرمافزارهایی که استفاده از آنها در طول آزمون ممنوع است.
- گوشهای زبانآموز باید در طول آزمون در تصویر آنلاین او مشخص بوده و به هیچ عنوان از کادر خارج نشود.
- قبل از آزمون باید تمام دیکشنریهای آنلاین و آفلاین را از روی سیستم پاک کنید.
به یاد داشته باشید که در آزمون تافل هوم ادیشن:
- قبل از آزمون باید نرمافزار مخصوص ETS test Browser را روی سیستم خود نصب کنید.
- لازم است که صرفاً از مرورگر chrome یا Firefox استفاده کنید.
- دسترسی به یک اینترنت خوب با سرعت مناسب و بدون قطع و وصل شدن ضروری است.
- شما نمیتوانید در طول آزمون روی کاغذ نتبرداری کنید.
- استفاده از نرمافزار word در طول آزمون تقلب محسوب میشود.
- کپی- پیست کردن مطالب در طول آزمون ممنوع است.
تافل iBT و تافل هوم ادیشن چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
ساختار سؤالات این دو آزمون، نحوۀ محاسبۀ نمرات و امتیازها و زمان اعلام نتایج آنها مشابه یکدیگر است.
تنها تفاوتی که این دو نوع آزمون باهم دارند این است که در پایان آزمون تافل هوم ادیشن شما به نمرات اولیه و غیر رسمی خود در دو بخش Reading و Listening دسترسی خواهید داشت که این امکان در تافل اینترنتی وجود ندارد و نمرات تمام بخشها حدود یک هفته بعد از روز آزمون در وبسایت ETS قرار خواهد گرفت.
اعتبار مدرک تافل هوم ادیشن چقدر است؟
اعتبار مدرک تافل هوم ادیشن هم مثل تافل اینترنتی ۲ سال است.
همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم، از آنجا که ساختار آزمون و سؤالات تافل هوم ادیشن تفاوتی با تافل iBT ندارد، قاعدتاً اعتبار مدرک آنها هم نباید با یکدیگر تفاوتی داشته باشد. البته بعضیها به نحوۀ برگزاری این آزمون و صحت نمرات آن انتقاداتی وارد میکنند، اما با قوانین سختگیرانهای که برای شرکت در تافل هوم ادیشن وضع شده، این عدم اطمینانها نیز به میزان زیادی از بین رفته است.
اگر میخواهید مطمئن شوید که آیا دانشگاه و مؤسسههای مورد نظر شما هم مدرک این آزمون را میپذیرند یا نه، میتوانید به وبسایت آنها مراجعه کنید. البته خود مؤسسه ETS هم نام تمام دانشگاهها و مؤسساتی که مدرک این آزمون را معتبر میدانند بهصورت یک لیست منتشر کرده که در این لینک میتوانید آن را ببینید.
۳. تافل PBT
تافل PBT یا Paper-based Test همان تافل کاغذی بوده و یکی دیگر از انواع آزمون تافل است که برای اولین بار در سال ۱۹۶۴ از سوی مؤسسه ETS برگزار شد.
در این آزمون بخش اسپیکینگ وجود نداشت و مهارتهای زبانآموزان در سه بخش ریدینگ، لیسنینگ و رایتینگ و یک بخش مجزا که صرفاً در این آزمون وجود داشت و نام آن بخش ساختاری بود، مجموعاً در طول ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه ارزیابی میشد.
همچنین نحوۀ امتیازبندی بخشهای مختلف این آزمون هم متفاوت بود.
این آزمون امروزه صرفاً در جاهایی که به تافل اینترنتی دسترسی نباشد، بهصورت محدود برگزار میشود.
نام مهارت | تعداد سؤال | مهلت پاسخگویی | بازه محاسبه نمرات |
گوش دادن
(Listening) |
۵۰-۷۰ | ۳۰-۴۰ دقیقه | ۳۱-۶۸ |
ساختار و بیان نوشتاری
(Structure and Written Expression) |
۴۰ | ۲۵ دقیقه | ۳۱-۶۸ |
خواندن و درک مطلب
(Reading Comprehension) |
۵۰ | ۵۵ دقیقه | ۳۱-۶۷ |
نوشتن
(Writing) |
۱ | ۳۰ دقیقه | ۰-۶ |
ساختار سؤالات در هر بخش از آزمون تافل PBT
۱. ساختار سؤالات لیسنینگ تافل PBT
این بخش برای سنجش میزان توانایی زبانآموزان در درک مکالمههای انگلیسی در نظر گرفته شده است. سؤالات این قسمت چهارگزینهای هستند و در سه بخش برای متقاضی پخش میشوند که بعد از پایان هر بخش باید به سؤالات آن پاسخ دهد:
- چند مکالمۀ کوتاه بین دو نفر پخش میشود.
- مکالماتی بین چندین نفر پخش میشود که طولانیتر و پیچیدهتر از مکالمههای بخش قبل است.
- پخش مکالمهها و سخنرانیهایی با موضوعات آکادمیک
۲. ساختار سؤالات بخش بیان نوشتاری و ساختار در آزمون تافل PBT
سؤالات این بخش مهارت زبانآموز در استفاده از زبان، کلمات و عبارات و گرامر مناسب با توجه به نوشتهها و متون مختلف زبان انگلیسی را در دو بخش میسنجند:
- پرسشهای ساختاری (Structure) که در آنها داوطلب باید بتواند جای خالی موجود در بخشهای مختلف را با ساختار صحیح و ترتیب مناسب لغات پر کند.
- پرسشهای نوشتاری- نگارشی (Written Expression) که در این بخش داوطلب باید بتواند از بین چهار کلمهای که در یک جمله زیر آنها خط کشیده شده، عبارت و کلمۀ اشتباه را شناسایی کند.
۳. ساختار سؤالات درک مطلب آزمون تافل PBT
سؤالات این بخش با هدف سنجش مهارت داوطلبان در درک مطالب عمومی و اختصاصی و آکادمیک زبان انگلیسی مطرح میشوند.
در این بخش ۵ متن وجود دارد که بعد از خواندن هر کدام از آنها ۱۰ سؤال مطرح خواهد شد. موضوع سؤالات هم معمولاً شامل اطلاعات ضمنی بیان شده در پاراگرافها و یا معنای کلمات و عبارات خاص موجود در آنهاست.
۴. ساختار سؤالات رایتینگ آزمون تافل PBT
هدف این بخش سنجش مهارتها نگارشی داوطلبان به زبان انگلیسی است.
در این بخش ۱ مقاله وجود دارد که زبانآموزان ۳۰ دقیقه برای تکمیل آن فرصت خواهند داشت. برای تکمیل این بخش لازم است داوطلب دربارۀ موضوع مقاله استدلال کرده و همچنین نظر خود را نیز دربارۀ آن بیان کند.
نحوه محاسبه نمرات آزمون تافل PBT
بازۀ محاسبۀ نمرات آزمون تافل کاغذی بین ۳۶۰ تا ۶۷۷ است. این بازه مربوط به ۳ مهارت اول است و نمرات مهارت چهارم، یعنی رایتینگ، در آن لحاظ نمیشود. نمرات بخش رایتینگ هم جداگانه بررسی و لحاظ میشوند.
اعتبار مدرک تافل PBT چقدر است؟
اعتبار مدرک این آزمون هم ۲ سال است. بسیاری از مؤسسات آموزشی و دانشگاهها همچنان نمرات تافل PBT را میپذیرند و برایشان معتبر است، اما بعضی از آنها هم فقط مدرک تافل iBT یا هوم ادیشن را معتبر میدانند.
۴. تافل CBT
یکی دیگر از انواع آزمون تافل بوده که مخفف Computer-Based Test است که به آن تافل کامپیوتری یا مبتنی بر کامپیوتر هم گفته میشود.
این آزمون ازنظر ساختاری دقیقاً مشابه تافل کاغذی بود و در سال ۱۹۹۸ برای اولین بار در چند کشور برگزار شد. پس از آن هم بهتدریج در سراسر جهان بهعنوان یک گزینۀ جایگزین برای آزمون تافل کاغذی شناخته شد.
با ایجاد تافل اینترنتی و بهدلیل مزایایی که این آزمون داشت، بهزودی جایگزین تافل کامپیوتری شده و برگزاری تافل CBT در سال ۲۰۰۶ متوقف شد.
بیشتر بخوانید: مزایای داشتن مدرک تافل زبان انگلیسی چیست؟
۵. تافل جونیور
TOEFL Junior آزمونی است که مهارتهای زبان انگلیسی نوجوانان ۱۱ تا ۱۵ سال را ارزیابی می کند و در حال حاضر در بیش از ۵۰ کشور دنیا برگزار میشود.
این آزمون دو نوع دارد: کاغذی و کامپیوتری.
تافل جونیور مخصوص آن دسته از نوجوانانی است که قصد ادامه تحصیل در مدارس خارج از کشور و یا بهطور کلی مهاجرت داشته باشند.
ساختار آزمون تافل جونیور
این آزمون در مجموع ۱۲۶ سؤال دارد که در سه بخش اصلی مطرح میشوند:
نام مهارت | تعداد سؤال | مهلت پاسخگویی | قالب سؤالات | مقیاس نمره |
خواندن و درک مطلب
(Reading Comprehension) |
۴۲ | ۵۰ دقیقه | چند گزینهای | ۲۰۰-۳۰۰ |
درک شنیداری
(Listening Comprehension) |
۴۲ | ۴۰ دقیقه | چند گزینهای | ۲۰۰-۳۰۰ |
نوشتن
(Writing) |
۴۲ | ۲۵ دقیقه | چند گزینهای | ۲۰۰-۳۰۰ |
- مهلت پاسخگویی به سؤالات این آزمون ۱ ساعت و ۵۵ دقیقه است.
نحوه محاسبه نمرات آزمون تافل جونیور
امتیاز هر بخش از آزمون تافل جونیور بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ است و بنابراین بازۀ نمرات کل آن هم بین ۶۰۰ تا ۹۰۰ خواهد بود.
زمان اعلام نتایج آزمون تافل
زمانی که نمرات شما آماده شود، ایمیلی دریافت خواهید کرد. حدود یک هفته بعد از روز برگزاری آزمون میتوانید با وارد شدن به حساب کاربری خود در سایت ETS نمرات خود را ببینید.
در صورتی که بخواهید علاوه بر مشاهدۀ نتایج آزمون بهصورت آنلاین، یک نسخۀ پی دی اف از آن را هم داشته باشید، ظرف حدود ۸ روز بعد از آزمون، میتوانید نتایج را در قالب فایل پی دی اف هم از حساب کاربری خود دانلود کنید.
همانطور که در مقالۀ اعتبار مدرک تافل اشاره کردیم، نمرات این آزمون تا ۲ سال برای ارائه به مؤسسات آموزشی، دانشگاهها و… معتبر هستند و بعد از منقضی شدن مدرک، لازم است که مجدداً در آزمون شرکت کنید.
سخن پایانی
آزمون تافل یکی از مهمترین آزمونهای تعیین سطح مهارتهای زبانآموزان انگلیسی است که در شکلها و انواع مختلفی برگزار میشود. زبانآموزان از مدرک این آزمون معمولاً برای پذیرفته شدن در دانشگاهها و مؤسسات آموزشی خارج از کشور و یا پیدا کردن موقعیتهای شغلی بینالمللی استفاده میکنند.
بیشتر بخوانید: چه کشورهایی مدرک تافل را قبول دارند؟
در این مقاله تمام انواع آزمون تافل را معرفی و ساختار و نحوۀ امتیازبندی و میزان اعتبار آنها را بررسی کردیم. حالا شما بهتر میتوانید با توجه به نیازها و موقعیت خود، آزمون مناسب را انتخاب و در آن شرکت کنید.
اگر قصد شرکت در آزمون تافل را دارید، توصیه میکنیم علاوه بر انتخاب منابع مناسب برای آزمون تافل، از کلاسهای خصوصی آمادگی آزمون تافل در هایتاکی هم استفاده کنید تا بتوانید در کنار سنجش سطح مهارتهای فعلیتان، ضعفهایتان را برطرف کرده و با تکنیکهای موفقیت در این آزمون هم بیشتر آشنا شوید.
منابع:
واقعا کامل و جامع بود، ممنونم.