کلاس آنلاین زبان با 250 مدرس برتر در هایتاکی، بهترین پلتفرم آموزش زبان آنلاین جلسه آزمایشی رایگان
نکات و روش های تدریس

چرا برخی معلمان زبان در تدریس بی‌نظیرند؟ معرفی بهترین مهارت های معلمان زبان

۴.۷
(۱۲)

آیا تاکنون به این فکر کرده‌اید که چه چیزی یک معلم زبان را به یک الگو و منبع الهام‌بخش برای زبان‌آموزان تبدیل می‌کند؟

تدریس زبان، فراتر از آموزش کلمات و قواعد گرامری است؛ این هنر ایجاد ارتباط، انگیزه دادن و الهام بخشیدن است. معلمان زبان با ترکیبی از ویژگی‌های شخصیتی منحصربه‌فرد، مهارت‌های تکنیکی و تعهد به یادگیری مداوم، می‌توانند تأثیری شگرف بر مسیر یادگیری زبان‌آموزان بگذارند.

در این مقاله، با بهترین ویژگی‌ها و مهارت‌هایی که یک معلم زبان را موفق و برجسته می‌سازد، آشنا می‌شوید.

 

در ادامه می‌خوانید:

 

مهارت های یک معلم زبان خوب چیست؟

در یک دسته بندی کلی، می‌توان گفت که لازم است معلم‌های زبان در دو حوزه، مهارت‌های قابل توجهی داشته باشند: مهارت‌های شخصیتی و مهارت‌های فنی و تکنیکی.

آموزش و تدریس زبان

 

۱. ویژگی های شخصیتی یک معلم زبان

معلم‌ها هر روز با زبان‌آموزان در سنین مختلف و توانایی‌های ذهنی و زبانی گوناگون در ارتباط هستند. بنابراین باید ویژگی‌های شخصیتی خاصی داشته یا در خود پرورش دهند که بتوانند یک کلاس زبان را به‌خوبی مدیریت کنند. این ویژگی‌ها عبارتند از:

 

مهارت‌های برقراری ارتباط

همه ما در دوران تحصیل معلمی خاص را به یاد داریم که به دلیل ارتباط مؤثر و ویژگی‌های منحصربه‌فردش در ذهنمان ماندگار شده است. برای ایجاد ارتباط مثبت با زبان‌آموزان، معلم باید به صحبت‌های آن‌ها با دقت گوش دهد، علاقه نشان دهد و نیازها و علایقشان را بشناسد تا بتواند آموزش‌ها را به بهترین نحو ارائه دهد.

توانایی برقراری ارتباط مؤثر با دانش‌آموزان و ایجاد دوستی ازطریق وسایل کمک آموزشی زبان مانند داستان‌ها، فیلم‌ها و عکس‌ها برای معلمان زبان حائز اهمیت است.

یک معلم زبان برتر تعادل میان دانش زبانی، مهارت تدریس، و ارتباط شخصی با زبان‌آموزان را حفظ می‌کند. او باید اهداف زبان‌آموزان را درک کرده و با روش‌های کاربردی، آموزش را متناسب با نیازهای آن‌ها ارائه دهد.

بیشتر بخوانید: چالش ها و مشکلات یک معلم زبان و شغلش

 

توانمند در ایجاد اشتیاق در زبان آموزان

آیا تا به حال در کلاس حین تدریس معلم احساس خواب‌آلودگی کرده‌اید؟ اگر چنین است، احتمالاً معلم در ایجاد انگیزه و شوق یادگیری موفق نبوده است.

معلمان زبان باید عاشق زبان باشند؛ چرا که شور و شوق آن‌ها محیطی مثبت ایجاد می‌کند و زبان‌آموزان را مشتاق یادگیری می‌کند. وظیفه اصلی شما این است که کلاس را متمرکز، جذاب و تعاملی نگه دارید. با خلاقیت و روش‌های سرگرم‌کننده، می‌توانید علاقه زبان‌آموزان را افزایش دهید.

مثلاً هنگام تدریس زبان فرانسه، به‌جای تدریس خشک کتاب درسی، با فعالیت‌هایی مثل خواندن و تحلیل آهنگ‌های فرانسوی، شور و هیجان را به کلاس بیاورید.

به یاد داشته باشید: معلمان پرشور، زبان‌آموزان پرشور می‌سازند.

بیشتر بدانید: چطور زبان آموزان را برای یادگیری زبان باانگیزه و مشتاق کنیم؟ 

کلاس تعاملی زبان

 

مسئوليت‌پذیری

یک معلم خوب به زبان‌آموز یادآوری می‌کند که برای پیشرفت و رسیدن به سطوح بالاتر، باید منظم باشد و تکالیفش را انجام دهد.

یکی از مهارت‌های اصلی معلم زبان، توضیح واضح وظایف خود و زبان‌آموزان در همان جلسات اولیه است. او با مسئولیت‌پذیری، این ویژگی را به شاگردان نیز منتقل می‌کند.

بیشتر بخوانید: وظایف یک معلم خصوصی زبان

 

هماهنگی با پیشرفت زبان‌آموزان

کلاس‌های یادگیری زبان در سطوح و مراحل مختلف تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. یک معلم زبان حرفه‌ای باید بتواند مراحل مختلف رشد و پیشرفت زبان‌آموز را درک کند و با ایده‌های مؤثر در آموزش، بهترین روش‌های سفارشی برای بهبود ذهنیت زبان‌آموزان مختلف را ارائه دهد.

 

داشتن صبر و حوصله

یادگیری زبان زمان‌بر است و برخی زبان‌آموزان، به‌ویژه مبتدی‌ها یا کسانی با دانش کم، به حمایت بیشتری نیاز دارند. معلم باید تشخیص دهد زبان‌آموز چه می‌داند و چه نمی‌داند و با تشویق او به یادگیری، شجاعت ادامه مسیر را در او تقویت کند. صبوری معلم در این فرآیند کلیدی است و موفقیت زبان‌آموزان، پاداشی ارزشمند برای تلاش معلم محسوب می‌شود.

مقاله تکمیلی: چطور به مبتدی ها زبان تدریس کنیم؟ 

 

 

امیدوار بودن

امیدواری معلم تأثیر زیادی بر زبان‌آموزان دارد و می‌تواند آن‌ها را به یادگیری تشویق کند. استفاده از جملات انگیزشی مانند «کارت عالی بود» یا «چقدر سریع یاد گرفتی!» اعتماد به نفس زبان‌آموزان را تقویت کرده و اشتیاق آن‌ها برای ادامه یادگیری را افزایش می‌دهد.

بیشتر بدانید: مهم ترین ویژگی های معلمان تاثیرگذار

 

۲. مهارت‌های تکنیکی و فنی یک معلم زبان

علاوه بر داشتن ویژگی‌های شخصیتی و رفتاری خاص، از مهم‌ترین مهارت های یک معلم زبان این است که توانایی‌های فنی و تکنیکی خود را نیز ارتقا دهد. تدریس در دنیایی که با پیشرفت روزافزون تکنولوژی مواجه است، نیاز به مهارت‌هایی دارد که در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌شود:

 

مهارت‌های تدریس

یک معلم زبان مؤثر با مهارت‌های بین‌فردی و توانایی ارائه قوی می‌تواند زندگی زبان‌آموزان را بهبود بخشد. آمادگی کامل برای تدریس، همکاری گروهی، و ارائه بازخورد مناسب و به‌موقع از مهارت‌های ضروری چنین معلمی است.

بیشتر بدانید: تصحیح اشتباهات زبان آموزان و ارائه فیدبک | روش های تصحیح اشتباهات

مهارت ها و شیوه های تدریس زبان

 

شخصی‌سازی یادگیری

آیا می‌توانید بسته به نیازهای خاص هر کلاس تدریس مشخصی ارائه دهید یا خیر؟

هر فردی متفاوت یاد می‌گیرد. شما به‌عنوان یک معلم زبان نمی‌توانید به زبان‌آموزان بازه‌های سنی مختلف، با سبک تدریس یکسان آموزش بدهید.  تغییر محیط کلاس به روشی برای سفارشی کردن یادگیری می‌تواند برای زبان‌آموزان بسیار مفید باشد و منجر به افزایش انگیزه آن‌ها شود. فهمیدن این که کدام روش یادگیری، ازجمله بصری، صوتی یا حتی حرکتی، برای آن‌ها بهترین است، بدون شک کمک‌کننده خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اهمیت تحلیل نیازهای زبان آموزان (NEEDS ANALYSIS) در تدریس

بنابراین لازم است معلم بتواند با زبان‌آموز ارتباط برقرار کرده و بعد از شناخت کامل آن‌ها طی جلسه‌های اول کلاس، تدریس شخصی‌سازی شده داشته باشد. به همین دلیل هم هست که بسیاری از معلمان، تدریس خصوصی زبان را ترجیح می‌دهند؛ چون شناخت ویژگی‌ها و علایق یک زبان‌آموز و ارائه تدریس مناسب او، ساده‌تر است.

بیشتر بخوانید: چگونه برای تدریس خصوصی زبان آموز پیدا کنیم؟

 

تشویق زبان‌آموزان به مشارکت در فعالیت‌های کلاسی

تشویق زبان‌آموزان به مشارکت فعال در کلاس، یادگیری آن‌ها را بهبود می‌بخشد. اشتباهات بخش طبیعی فرایند یادگیری هستند و فرصتی برای یادگیری بیشتر فراهم می‌کنند. احترام به زبان‌آموزان، انگیزه و مشارکت آن‌ها را افزایش می‌دهد.

 

استفاده از تکنولوژی و ابزارهای جدید در آموزش زبان

تکنولوژی تأثیر زیادی بر آموزش زبان و کلاس‌های ترکیبی داشته است. معلمان زبان باید توانایی استفاده مؤثر از فناوری‌های نوین مانند رایانه‌ها، لپ‌تاپ‌ها و تبلت‌ها را داشته باشند. آشنایی با فناوری‌های مرتبط با کامپیوتر و اینترنت نیز برای موفقیت در تدریس ضروری است.

بیشتر بخوانید: استفاده از تکنولوژی و فناوری های روز دنیا در تدریس زبان

لازم است معلمان با این ابزارها آشنا باشند تا بتوانند در زمان مناسب و بسته به موقعیت از هر کدام استفاده کنند:

۱ مهارت استفاده از نرم‌افزارهای واژه پرداز (مثل word) تسلط بر بهترین واژه‌پردازها برای ایجاد ارتباطات کتبی با همکاران و زبان‌آموزان و ساختن جزوه‌های طولانی و منسجم یا طراحی آزمون‌های مختلف ضروری است.
۲ مهارت‌ استفاده از اکسل (یا شیت آنلاین) استفاده از برنامه‌های صفحه‌گسترده برای انجام وظایف آموزشی مختلف مانند جمع‌آوری نمرات و ترسیم داده‌ها ضروری است.
۳ مهارت‌ ارائه‌های الکترونیکی لازم است یک معلم زبان مهارت ایجاد ارائه‌های الکترونیکی جذاب و موثر برای کلاس‌ها در نرم‌افزارهایی مثل پاورپوینت را داشته باشد.
۴ مهارت‌های جستجوی حرفه‌ای در اینترنت در دنیایی که منابع مختلف روی اینترنت وجود دارند، یک معلم زبان حتماً باید توانایی جستجوی اطلاعات دقیق و منابع آموزشی مورد نیاز خود در اینترنت و وب‌ سایت‌های مختلف را داشته باشد.
۵ مهارت‌های مدیریت ایمیل تسلط بر ارسال و دریافت پیام‌های ایمیل و استفاده از ویژگی‌های آن نیز برای معلمان زبان ضروری است.
۶ مهارت استفاده از شبکه‌های اجتماعی مختلف امروزه تقریباً همه افراد حداقل در یک شبکه اجتماعی حضور دارند. بنابراین لازم است معلمان زبان هم حتی اگر قصد تولید محتواهای آموزشی برای این شبکه‌ها را ندارند، نحوه استفاده از شبکه‌های اجتماعی معروف و پرمخاطب را یاد بگیرند تا بتوانند اطلاعات مورد نیاز خود را از ان‌ها دریافت کنند.

بیشتر بخوانید: بهترین شبکه های اجتماعی برای یادگیری زبان

۷ استفاده از هوش مصنوعی و ابزارهای مختلف آن هوش مصنوعی با ارائه ابزارهایی مانند ویرایش عکس، تولید ویدئو، تولید محتوا و چت آنلاین، آموزش را برای معلمان آسان‌تر کرده است. برای موفقیت در این دنیای جدید، معلمان باید به‌طور خلاقانه از هوش مصنوعی استفاده کنند تا کیفیت تدریس خود را ارتقا داده و از رقابت عقب نمانند.

در این مقاله‌ها درباره هوش مصنوعی، ابزارهای آن و نحوه استفاده از آن‌ها در کلاس‌های زبان بیشتر می‌آموزید:

استفاده از هوش مصنوعی در کلاس های زبان

 

یادگیری مستمر و بهبود مهارت‌ها

برای تبدیل شدن به یک معلم زبان برتر، داشتن روحیه یادگیری مداوم ضروری است. معلمان باید همواره مهارت‌ها و دانش زبانی خود را به‌روز کنند و نقش یادگیرنده‌ای فعال داشته باشند. بررسی روش‌های تدریس، یادگیری از همکاران، و آشنایی با متدهای جدید می‌تواند در این مسیر کمک کند.

علاوه بر آموزش گرامر و واژگان، معلمان باید درباره فرهنگ، آداب‌ورسوم و تاریخ زبان مورد تدریس اطلاعات به‌روز داشته باشند. ارائه موضوعات جذاب، مانند داستان‌های افراد مشهور یا رویدادهای محلی، زبان‌آموزان را به مطالعه بیشتر تشویق کرده و مهارت‌های زبانی آن‌ها را تقویت می‌کند.

 

داشتن تخصص موضوعی

هر معلمی در حوزه‌ای از مهارت‌های زبانی تخصص دارد و معلمان باتجربه، با تمرکز بر موضوعات مورد علاقه‌شان، در این حوزه‌ها صاحب‌نظر می‌شوند. تخصص در موضوعات خاص، کلاس‌ها را جذاب‌تر کرده و دانش‌آموزان را به پرسش و یادگیری بیشتر تشویق می‌کند.

اگر دانش‌آموزان سؤالاتی خارج از موضوع درس مطرح کنند، معلمان باید توانایی پاسخ‌دهی قانع‌کننده داشته باشند. در صورت نداشتن پاسخ، بهتر است صادقانه موضوع را بیان کرده و متعهد شوند پاسخ صحیح را پیدا کرده و ارائه دهند. این رویکرد اعتماد و انگیزه یادگیری را افزایش می‌دهد.

 

استفاده از منابع آموزشی متعدد

یادگیری زبان جنبه‌های مختلفی ازجمله خواندن (ریدینگ)، نوشتن (رایتینگ)، شنیدن (لیسنینگ) و حرف زدن (اسپیکینگ) دارد. به همین دلیل لازم است که شما هم به‌عنوان معلم، برای تدریس این مهارت‌ها از منابع متنوعی استفاده کرده و صرفاً به یک یا دو منبع اکتفا نکنید.

به‌عنوان مثال در کنار کتاب‌های آموزشی، از پادکست‌ها و کانال‌های YouTube می‌توان به‌عنوان منابع تکمیلی جذابی برای بهبود مهارت‌های گوش دادن استفاده کرد.

 

مدیریت زمان

تسلط بر مدیریت زمان برای تدریس مؤثر زبان ضروری است. زمان محدود کلاس‌ها نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و هدفمند است تا نیازهای یادگیری زبان‌آموزان برآورده شود.

برنامه‌ریزی روشن به معلمان کمک می‌کند تا بر محتوای درس مسلط باشند و اهداف هر جلسه را به‌خوبی تعریف کنند. همچنین، تنظیم ساختار منظم برای تکالیف کلاسی به زبان‌آموزان کمک می‌کند تا بهره‌وری بیشتری از زمان داشته باشند.

نکته: برنامه‌ریزی باید انعطاف‌پذیر باشد تا بتوان تعطیلات یا غیبت‌های غیرمنتظره زبان‌آموزان را جبران کرد و آن‌ها را به سطح کلاس رساند.

تکنیک های مدیریت زمان در کلاس های زبان

 

ارزیابی

یک معلم زبان ماهر، نه‌تنها می‌تواند ارزیابی‌های کلاس خود را به خوبی انجام دهد، بلکه می‌تواند از این ارزیابی‌ها کمک بگیرد تا نحوۀ تدریس خود را ارتقا دهد. معلمی که نقاط قوت و ضعف خود را به خوبی درک کند، قادر خواهد بود تغییرات لازم را در روش‌های تدریس خود ایجاد کند.

انعطاف‌پذیر بودن در انتخاب یا تغییر روش‌های تدریس و این که معلم به‌طور مداوم در حال ارزیابی عملکرد خود در فضای کلاس‌های مختلف باشد، یکی از مهارت‌های ضروری برای هر معلمی است.

 

سخن پایانی

یک معلم زبان خوب فراتر از آموزش است؛ او با صبوری، خلاقیت و استفاده از مهارت‌های فنی، زبان‌آموزان را به یادگیری مشتاق می‌کند. ترکیب ویژگی‌های شخصیتی مثبت، دانش به‌روز و عشق به تدریس، رمز موفقیت و تأثیرگذاری در این مسیر است.

معلمان الهام‌بخش، زبان‌آموزانی موفق می‌سازند.

مقالات مرتبط: چگونه مهارت و تجربه یک معلم زبان را بسنجیم؟

 

منابع:

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۴.۷ / ۵. تعداد نظرات ۱۲

هنوز امتیازی ثبت نشده. شما اولین نفر باشید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *