آشنایی کامل با مهم ترین آزمون های زبان ترکی استانبولی
طبق آمارهای جهانی، کشور ترکیه دومین کشور در دسترسی به آموزشهای عالی است. از طرفی دیگر، دیپلمی که از دانشگاهها و موسسات ترکیه دریافت میکنید در تمام کشورهای اروپایی به رسمیت شناخته میشود. ترکیه یکی از کشورهایی است که در برنامههای تبادلی اراسموس (بورسیه اتحادیه اروپا برای حمایت و تامین هزینههای آموزش جوانان در کشورهای اروپایی) میباشد و علاوه بر اراسموس، برنامههای زیادی در ترکیه مانند مولانا، فارابی وجود دارد که از دانشجویان و مدرسین مهاجر حمایت میکند.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- آزمون مهارت زبان ترکی TOMER
- آزمون مهارت زبان ترکی TYS
- آزمون مهارت زبان ترکی YOS
- آزمون مهارت زبان ترکی ALES
- سخن نهایی
به غیر از قصد ادامه تحصیل در ترکیه، ممکن است با هدف کار کردن بخواهید به ترکیه مهاجرت کنید. در هر دو صورت، برای مهاجرت به ترکیه، نیاز دارید که برخی از مهمترین آزمونهای زبان ترکی را با موفقیت پشت سر بگذارید؛ به دلیل اهمیت این آزمونها در فرآیند مهاجرت، ما تصمیم گرفتیم تا برترین آنها را در ادامه بیاوریم.
مقالات مرتبط:
1- آزمون مهارت زبان ترکی TOMER
تومر در واقع یک مرکز کاربردی و تحقیقاتی وابسته به دانشگاه آنکارا برای زبانهای ترکی و خارجی است. این مرکز هم اکنون 11 شعبه در 7 شهر بزرگ ترکیه دارد که تقریباً 55 هزار دانشجو در سال در آن ثبت نام میکنند. هدف اصلی مرکز TOMER آموزش و یادگیری زبان ترکی به افراد غیر بومی کشور ترکیه است.
مدرک تومر، گواهینامهای است که پس از قبولی در آزمون زبان ترکیه توسط مرکز برگزار میشود به شرکت کنندگان داده میشود. مدرک تومر توسط وزارت آموزش ترکیه تایید شده و به همین دلیل در اکثر دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه نیز یکی از مدارک مورد نیاز برای ثبت نام افرادی است که تابعیت کشور ترکیه را ندارند. خبر خوب این است که آزمون تومر به دلیل وجود نمایندگیهای بسیار مرکز آن، در سراسر دنیا برگزار میشود.
همانطور که مشخص است، هدف از برگزاری این آزمون ارزیابی سطح زبان ترکی متقاضیان میباشد. به عبارت دیگر، آزمون TOMER چیزی مشابه آزمونهای ILETS و TOEFL زبان انگلیسی است. هرکسی که قصد کار یا تحصیل یا گرفتن تابعیت و شهروندی در ترکیه را دارد باید تواناییای داشته باشد که نشان دهد میتواند نمرات خوبی در آزمون TOMER کسب کند.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین سایتهای تعیین سطح زبان ترکی
انواع آزمون TOMER
به طور کلی، آزمون تومر در دو سطح برگزاری میشود:
- دیپلما: هزینه مدرک ثبت نام در این آزمون 150 یورو بوده و اعتبار مدرک دیپلمای تومر مادام العمر میباشد.
- سرتیفیکا: هزینه مدرک ثبت نام در این آزمون 100 یورو بوده و اعتبار مدرک سرتیفیکای تومر بین 6 ماه تا 2 سال میباشد.
سطوح TOMER
گذارندن دوره تومر در حدود 8 ماه طول میکشد. پس از اتمام دوره، اگر به خوبی تلاش خود را کرده باشید، میتوانید نمره C1 را در زبان ترکی کسب کنند. به طور کلی، سطوح آزمون TOMER عبارتند از:
- سطح A1: در این سطح شما الفبای ترکی و مبانی پایه این زبان را مطالعه خواهید کرد. پس از گذراندن این سطح میتوانید عبارات ساده ترکی را درک کرده و جملات کوتاه را به سادگی بیان کنید.
- سطح A2: پس از گذراندن این سطح شما باید توانایی این را داشته باشید که خود را با استفاده از کلمات و عبارتهای ساده معرفی کنید. علاوه بر این، شما قادر خواهید بود متون کوتاه ترکی اولیه را به راحتی درک کنید.
- سطح B1: پس از تمام کردن این سطح، شما میتوانید احساسات، خواستهها و علایق خود را به راحتی بیان کنید. علاوه بر این، قادر خواهید بود به راحتی اغلب متون زبان ترکی را درک کنید.
- سطح B2: پس از گذراندن این سطح، باید بتوانید بحثهای معمولی در مورد بسیاری از موضوعات و مسائل را درک کنید و به راحتی بتوانید با بقیه افراد ارتباط برقرار کرده و دیالوگهای روزانه را به کار ببرید.
- سطح C1: پس از تمام کردن این سطح، میتوانید برنامههای تلویزیونی و دیالوگهای طولانی و پیچیده را به راحتی درک کنید و منظور خود بسیار روان به با دیگران در میان بگذارید.
- سطح C2: پس از تمام کردن این سطح، میتوانید متون طولانی و پیچیده را به راحتی درک کنید و منظور خود بسیار روان و با جزئیات کامل در مورد هر موضوعی بیان کنید.
2- آزمون مهارت زبان ترکی TYS
افرادی که برای تحصیل یا کار قصد مهاجرت به ترکیه را دارند، بهتر است یک مزیت رقابتی نسبت به بقیه افراد داشته باشند تا شانس پذیرش خود را بالا ببرند. یکی از کارهایی که میتوانید انجام دهید شرکت در آزمون زبان ترکی TYS یا Türkçe Yeterlik Sınav است (البته دربرخی موارد شرکت و کسب نمره قابل قبول در این آزمون اجباری است).
این آزمون، یک آزمون بین المللی شناخته شده میباشد که توسط مرکز آزمون مؤسسه یونس امره بر اساس استانداردهای مرجع مشترک اروپایی برای زبانها طراحی شده است. در پایان این آزمون، بر اساس میزان نمرهای که در آزمون کسب میکنید، گواهینامهای در همان سطح برای مهارت زبان ترکی به شما اعطا خواهد شد.
برگزاری آزمون TYS به کاغذی در سرتاسر دنیا میباشد که مدرک آن نیز به مدت 2 سال اعتبار دارد. هرینه ثبت نام در این آزمون برای هر کشوری متفاوت است که در هنگام ثبت نام با توجه به کشورتان مشخص میشود.
بخشهای آزمون زبان ترکی ترکی TYS
آزمون TYS که یکی از مهمترین آزمونهای زبان ترکی است، از چهار بخش تشکیل شده است:
- خواندن (Reading)
- نوشتن (Writing)
- گوش دادن (Listening)
- صحبت کردن (Speaking)
بیشتر بخوانید: چگونه به زبان ترکی استانبولی حرف بزنیم؟
این تستها در سه جلسه برگزار میشوند که هر دفعه شما باید در هر بخش حداقل پنجاه درصد نمره را با موفقیت کسب کنید. بعد از آن با توجه به نمرهتان، گواهیهای زیر را میتوانید دریافت کنید:
- نمره بین 55 تا 70: گواهینامه B2
- نمره بین 71 تا 88: گواهینامه C1
- نمره بین 89 تا 100: گواهینامه C2
توجه داشته باشید که آزمون TYS، شامل سطوح مبتدیتر A1 و A2 نشده و برای افرادی با سطوح پیشرفتهتر است. همانطور که مشاهده میکنید، صدور گواهینامه از سطح B2 شروع میشود. برای دریافت گواهینامههای سطح A1 و A2 زبان ترمی میتوانید در آزمون TOMER، شرکت کنید.
بیشتر بخوانید:
- بهترین سوالات تعیین سطح زبان ترکی استانبولی برای مبتدیان و کودکان
- بهترین سوالات تعیین سطح پیشرفته زبان ترکی استانبولی
تست خواندن آزمون TYS
تست خواندن (ریدینگ) این آزمون نیز شامل شش متن است. انواع سوالات و انواع متون استفاده شده در این بخش هم مانند تست شنیداری متنوع میباشد؛ با این تفاوت که در این بخش شما باید به 40 سوال پاسخ دهید.
حداکثر نمرهای که میتوانید در آزمون شنیداری بگیرید، 25 است که برای آن 60 دقیقه وقت دارید.
تست نوشتن آزمون TYS
تست نوشتن (رایتینگ) آزمون TYS دو بخش دارد: اولین بخش، مهارتهای نوشتاری هدایت شده را اندازه گیری میکند که در آن میتوانید حداکثر 10 نمره در زمان 20 دقیقه کسب کنید. در بخش دوم، از شما خواسته میشود تا یک مقاله در مورد یک موضوع خاص بنویسید. این بخش 15 امتیاز دارد که باید در مدت زمان 40 دقیقه آن را انجام دهید.
آزمون نوشتاری به طور معمول توسط حداقل دو کارشناس بررسی و ارزیابی میشود.
تست گوش دادن آزمون TYS
این تست شامل شش متن یا دیالوگ است. تعداد 30 سؤال را نیز شامل میشوند که به انواع سؤالات تکمیلی، درست و نادرست (صحیح و غلط)، چند گزینهای و سؤالات تطایق تقسیم بندی میشوند. متون مورد استفاده در آزمون شنیداری معمولاً دیالوگ، مقدمه، مصاحبه، آگهیها، متون دانشگاهی و ادبی است.
حداکثر نمرهای که میتوانید در آزمون شنیداری بگیرید، 25 است که برای آن 45 دقیقه وقت دارید.
تست صحبت کردن آزمون ترکی TYS
این بخش از آزمون نیز از دو بخش تشکیل شده است: بخش صحبت کردن (اسپیکینگ) مستقل که در آن به شما یک موضوع به همراه یک تا سه دقیقه وقت داده میشود تا خود را آماده کنید. بعد از آن، تقریباً 5 دقیقه فرصت دارید تا صحبت کنید. این بخش 10 امتیاز دارد. بخش دوم به صورت گفتگو و دیالوگ است. در این بخش به شما موضوعی داده میشود و بعد از آن، مصاحبه کننده در مورد آن سؤالات مختلفی را از شما میپرسد. برای این مکالمه، به طور معمول 10 دقیقه وقت دارید و حداکثر 15 نمره میتوانید از آن بگیرید.
آزمون اسپیکینگ نیز مانند رایتینگ معمولا توسط حداقل دو متخصص بررسی و ارزیابی میشود.
3- آزمون مهارت زبان ترکی YOS
آزمون YÖS مخصوص دانشجویان غیر بومی کشور ترکیه است که قصد تحصیل در ترکیه را دارند. قبول شدن در این آزمون به دانشجویان این اجازه را میدهد تا بتوانند در رشتههایی مانند پزشکی، حقوق، روانشناسی، داروسازی، مهندسی مکانیک، معماری و غیره تحصیل کنند؛ به همین دلیل یکی از مهمترین آزمونهای زبان ترکی محسوب میشود.
آزمون YOS را هر دانشگاهی در ترکیه که قصد پذیرش دانشجویان بینالمللی را دارد برگزار میکند؛ پس در نتیجه امکان برگزاری آن در ایران وجود نداشته و هزینه آن نیز وابسته به هر کشور متفاوت (در ایران چیزی در حدود 400 یورو) است. مدرکی که در پایان این آزمون میگیرید، به مدت 2 سال اعتبار داشته و بعد از آن باید برای تمدید مدرک خود اقدام کنید.
در اغلب موارد، این آزمون YOS شامل 80 سوال است. از این تعداد سوالات، 45 سوال در آزمون به سوالات مربوط به تواناییهای عمومی و سوالات هوش و 35 سوال باقی مانده مربوط به حوزه ریاضیات است. سطح دشواری سوالات ریاضی آزمون YÖS را میتوان را با سطح سوالات ریاضی پایه دهم دبیرستان مقایسه کرد.
اما به طور کلی، آزمون YÖS به سه بخش تقسیم بندی میشود:
- سوالات ریاضی
- سوالات مهندسی
- سوالات هوش
در ادامه به توضیح مختصری در مورد هر یک از این بخشها میپردازیم.
سوالات هوش آزمون YOS
بیشتر سؤالات آزمون را (45 تا 55 سوال) تستهای هوش تشکیل میدهند. اما قابل ذکر است حل اینگونه سوالات نیاز به هوش بالایی ندارد به راحتی با تکرار و تمرین میتوانید به آن پاسخ بدهید.
سوالات ریاضی آزمون YOS
سوالات بخش ریاضی به طور معمول 30 عدد هستند که در صورتی که تعداد کل سوالات به 100 برسد سوالات ریاضی به 45 عدد میرسند. سوالات ریاضی شامل مباحثی از جمله توابع، مثلثات و لگاریتم شروع شده و به مشتقات و انتگرال میرسد.
سوالات هندسه آزمون ترکی YOS
حداقل بین پنج تا ده سوال به بخش هندسه اختصاص داده شده است. این بخش نیز شامل مباحثی پایه مانند زوایا، دایرهها، مثلثها و روابط آنها با یکدیگر و همچنین هندسه فضایی میشود.
4- آزمون مهارت زبان ترکی ALES
آزمون ALES برای متقاضیانی که قصد تحصیل در ترکیه را دارند، به ویژه متقاضیان تحصیلات تکمیلی (فارغ التحصیلان) و داوطلبانی که مایل به کار در دانشکده هستند (مانند دستیار پژوهشی، مدرس، مترجم معتبر و غیره) یکی از مهمترین آزمونهای زبان ترکی محسوب میشود.
هزینه ثبت نام آزمون ALES یا Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı، در حدود 120 لیر بوده و مدرک آن تا سه سال اعتبار دارد و هدف آن سنجش توانایی شرکت کنندگان در مباحثهایی مانند استدلال کلامی، ریاضی و منطق است که کسب نمره بالا در آن میتواند بر میزان موفقیت آنها در طول تحصیلات تکمیلی تأثیر بگذارد. نمره مورد قبول در این آزمون، چیزی در حدود 70 است.
سوالات آزمون ترکی ALES
سوالات آزمون زبان ترکی ALES از دو قسمت تشکیل شده است که بخش اول شامل سوالات مربوط به تستهای هوش و ریاضی و بخش دوم شامل سوالاتی برای سنجش میزان دانش زبان ترکی شرکت کنندگان میباشد. هر کدام از این بخشها در مجموع شامل 100 سوال و در کل، شامل 200 سوال میباشد. به دقیقتر یعنی 100 سوال ریاضی و هوش و 100 سوال مربوط به زبان و ادبیات ترکی که باید یه این سوالات در 180 دقیقه پاسخ دهید.
حداقل نمره قبولی در آزمون ALES
به طور کلی حداقل نمره قبولی در این آزمون 55 است. البته کسب نمره بالاتر شانس شما را برای پذیرش در دانشگاه مورد نظرتان افزایش می دهد. به عنوان مثال فارغ التحصیلان مهندسی باید نمره بالاتر از 55 داشته باشند. البته مدرک تایید شده در بین دانشگاه های ترکیه متفاوت است و هر دانشگاه بر اساس معیارهای خود مدرک قبولی را در نظر می گیرد. در برخی از دانشگاه های بزرگ، افراد باید حداقل نمره 70 را در آزمون ALES کسب کنند و پذیرش در هر رشته مستلزم تمایز خاص خود است.
سخن نهایی
به منظور آماده شدن برای شرکت در مهمترین آزمونهای زبان ترکی باید تمرکز خود را بر روی تقویت زبان ترکی بگذارید. این یعنی باید بر روی تقویت گرامر، کلمات و دیگر حوزههای زبان در کنار سوالات ریاضی وقت بگذارید. به منظور بهبود مهارتهای خود میتوانید کانالهای زبان ترکی را تماشا کنید، به آهنگهای زبان ترکی گوش دهید و برای پیشرفت سریعتر، در کلاسهای آنلاین زبان ترکی شرکت کنید.
منابع:
عالی بید