29 اکتبر (8 آبان): روز جهانی اینترنت
اینترنت! آیا میتوانید روزی بدون اینترنت را تصور کنید؟ آیا جهان امروز ما بدون اینترنت زنده میماند؟
اینترنت، واقعیت زندگی امروز همه ماست.
شاید وابستگی خیلی از افراد به اینترنت شبیه وابستگی حیات انسان به اکسیژن است. این یک اغراق پوچ و توخالی نیست، بلکه حقیقتی است که همه انسانها در آن شناور هستند بدون اینکه متوجه آن باشند. تنها زمانی این حقیقت را درک خواهید کرد که روزی از خواب بیدار شوید و به شما بگویند که اینترنت دیگر در دسترس نیست.
در ادامه میخوانید:
- ریشهها و چگونگی تولد اینترنت
- 29 اکتبر: روز جهانی اینترنت
- چگونگی برگزاری جشن روز اینترنت
- اهداف روز جهانی اینترنت
- مهمترین کارکردها و مزایای اینترنت
- تاریخچه ورود اینترنت به کشور ایران و مزایای آن
- جالبترینهای اینترنتی
- سخن پایانی
چنین روزی را تصور کنید: در چنین شرایطی ارتباط کشورها با یکدیگر از بین میرود، سامانههای تجاری و شغل هزاران هزار نفر در جهان از بین میرود، سامانههای مالی و بانکی کشورها کاملا از بین رفته و مردم به پولهایشان در بانکها دسترسی نخواهند داشت، حتی دیگر امکان استفاده از نقشههای آنلاین وجود ندارد و… .
در نبود اینترنت چنین اتفاقاتی رخ میدهند و زندگی همه انسانهای این کره خاکی را تحتالشعاع قرار میدهد. بنابراین شاید قدردانی از سازندگان این شبکه جهانی کمترین کاری باشد که بتوانیم در یک روز سال انجام دهیم. روز جهانی اینترنت مبارک!
ریشهها و چگونگی تولد اینترنت
شاید اولین سوالی که به ذهن شما خطور کند این است که: «چه کسی اینترنت را راهاندازی کرده است؟»
جریان اینترنت به صورت کاملا ابتدایی از سال 1962 شروع شد:
1962 – 1982: ایده «شبکه کامپیوتری بین کهکشانی» و اولین اتصال بینالمللی
در طول جنگ سرد ایالات متحده نگران حمله به شبکههای ارتباطی خود به خصوص خطوط تلفن بود. این راههای ارتباطی به شدت در معرض آسیب و خطر بودند. از این رو برای از بین بردن این نگرانیها، وزارت دفاع به همراه موسسه فناوری ماساچوست (MIT) شبکه کامپیوتری را به نام Arpanet به راه انداخت و شروع به توسعه آن کرد.
این شبکه کامپیوتری غیرمتمرکز و در برابر حملات کاملا ایمن بود، ولی گسترش بیش از اندازه آن و ورود کاربران بیشتر در این شبکه امنیت آن را کاهش داد.
برای افزایش امنیت شبکه در اوایل دهه 1980 محققان و بخش خصوصی قسمت عمدهای از توسعه و گسترش آرپانت را در دست گرفتند. در طول این پروژه توسعهدهندگان و مخترعات زیادی فناوریهای خود را به بخش عمومی واگذار کردند.
1990: توقف دسترسی به آرپانت
یک سال پس از اینکه CompuServe اولین ارائه دهنده خدمات شمارهگیری تجاری را عرضه کرد، آرپانت از کار افتاد. ارتش با برداشتن گامی به سوی اینترنت جهانی، مدیریت را به شبکه بنیاد ملی علوم (NSFNET) سپرد تا توسعه این شبکه تحقیقاتی و آموزش عالی را ارتقا دهد.
1993: اختراع شبکه جهانی وب
یک برنامهنویس کامپیوتر انگلیسی به نام تیم برنرز لی، در سازمان اروپایی تحقیقات هستهای (سرن)، شبکه جهانی وب را معرفی کرد که به اینترنت اجازه میداد به جای شبکهای برای ارسال و دریافت فایلها، یک وب اطلاعات باشد.
برای دستیابی به این هدف، او فناوری پشت زبان نشانهگذاری فرامتن (HTML)، شناسه منبع یکسان/ مکانیاب منبع جهانی (URI یا URL) و پروتکل انتقال فرامتن (HTTP) را توسعه داد که همه اینها در ساختار فعلی اینترنت امروزی وجود دارد. برنرز لی در سال 1993 این فناوری را به مالکیت عمومی داد.
1992 – 1998: تجاریسازی و استفاده عمومی از اینترنت
پس از معرفی شبکه جهانی وب توسط تیم برنرز لی، اینترنت برای مصرف غیرنظامی در سراسر جهان آماده شد و دولت ایالات متحده مدیریت آن را بیشتر خصوصی کرد تا بتواند با تقاضا همگام شود. اما فقدان مقررات باعث ایجاد انحصارات ارائهدهندگان خدمات اینترنتی (ISP) شد، این میراثی است که امروزه مصرفکنندگان در ایالات متحده با آن سروکار دارند.
1995: تصاحب اینترنت توسط بخش خصوصی
وقتی مشخص شد که اینترنت فراتر از اشتراکگذاری اطلاعات استNSFNET منحل شد و در نتیجه یک اینترنت به طور خصوصی ایجاد شد. در این مرحله، دولت بیل کلینتون مدیریت رو به رشد اینترنت را به بخش خصوصی واگذار کرد. تجاریسازی اینترنت نیز به طور جدی آغاز شد، زیرا لایه سوکتهای امن (SSL) تراکنشهای مالی آنلاین را فعال کرد. در ادامه این روند در ماه سپتامبر eBay تاسیس شد.
29 اکتبر روز جهانی اینترنت
روز جهانی اینترنت هر سال در 29 اکتبر (7 آبان) جشن گرفته میشود. این روز به عنوان روز جهانی اینترنت نیز شناخته میشود. روز جهانی اینترنت به طور خاص برای بزرگداشت قدرت تحول آفرین اینترنت و افزایش آگاهی از مزایا و چالشهای فراوان آن طراحی شده است.
بسیاری از افراد تصور میکنند که روز جهانی اینترنت هرساله در 17 می جشن گرفته میشود. اما 17 می روز جهانی ارتباطات و جامعه اطلاعاتی است که توسط اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU) که یک آژانس تخصصی سازمان ملل متحد است تعیین شده و هدف این روز افزایش آگاهی در مورد نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) به منظور تسریع توسعه اجتماعی- اقتصادی و پر کردن شکاف دیجیتالی است. |
چگونگی برگزاری جشن روز اینترنت
اینترنت به بخشی ضروری از زندگی روزمره ما تبدیل شده است. ما به سختی میتوانیم زندگی خود را بدون اینترنت تصور کنیم. دامنه و ماهیت اینترنت به قدری بزرگ است که به جادو تبدیل شده و ما نمیتوانیم از استفاده از آن اجتناب کنیم.
روز جهانی اینترنت به ما فرصتی میدهد تا این روز را به روشهای زیر جشن بگیریم:
- باید برنامههایی در این روز اجرایی شوند تا همه از تاریخچه شگفتانگیز اینترنت اطلاع پیدا کنند.
- کارگاهها و رویدادهایی برگزار شوند تا عملکرد شگفتانگیز اینترنت بر همگان روشن شود.
- ارائه آموزش (حتی به صورت رایگان) کار با اینترنت برای کسانی که با آن آشنا نیستند.
در این روز با برگزاری برنامههای مختلف، میتوان بودن در دهکده جهانی را در کنار هم جشن گرفت.
اهداف روز جهانی اینترنت
روز جهانی اینترنت هر ساله به منظور ترویج این اختراع بزرگ و به مناسبت سالگرد اولین اتصال اینترنتی در سال 1969 جشن گرفته میشود.
این روز همچنین روزی برای درخواست دسترسی به اینترنت برای همه است؛ زیرا تعداد قابل توجهی از مردم در سراسر جهان هنوز این روز را نمیشناسند و حتی به اینترنت دسترسی ندارند.
هدف اصلی این روز این است که اینترنت به تمام مردم جهان شناسانده شده و ابزار لازم به دسترسی به آنها داده شود.
مهمترین کارکردها و مزایای اینترنت
اینترنت ابزار قدرتمندی است که به ما کمک میکند همیشه با یکدیگر در ارتباط بمانیم و روز اینترنت نیز همین واقعیت را جشن میگیرد. دلایل بسیاری برای اهمیت این روز و همچنین جشن گرفتن آن وجود دارد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
1. جستوجوی اطلاعات
از اینترنت میتوان برای جستجوی اطلاعات استفاده کرد. مرورگرهایی مانند کروم، موزیلا، سافاری و غیره به افراد کمک میکنند تا به اطلاعات بسیاری دسترسی پیدا کنند.
با ارائه یک پایگاه داده کامل از تمام اطلاعات موجود در جهان، زحمت مردم کاهش پیدا کرده است.
2. آموزش و یادگیری
قدرت اینترنت در طول روزهای همهگیری کرونا و زمانی که مدارس و کلاسهای آموزشی بسته شده بودند، به همگان نمایش داده شد.اینترنت در این دوران نقش بزرگی را در جهان بازی میکرد.
به عنوان مثال وجود پلتفرمهای گوناگون در اینترنت باعث میشد که برگزاری کلاسهای آموزشی به خصوص برای یادگیری زبانهای خارجی به تاخیر نیفتند و در کنار این فرصتها دسترسی همه به برترین مدرسان امکانپذیر شد.
جهان امروز به شدت به آموزش نیاز دارد و این هدف والا بدون وجود اینترنت امکانپذیر نیست. حقیقت این است که اینترنت عدالت آموزشی را در جهان گسترش داده است.
اگر شما نیاز دارید که زبانهای خارجی را از سطح پایه یا پیشرفته و در مهارتهای مختلف مثل مکالمه، نوشتن، خواندن و… تقویت کنید، دیگر نیازی به کلاسهای حضوری و یا حتی حضور در شهری مثل تهران ندارید. اینترنت بهراحتی این امکان را برای شما فراهم کرده است که از هر شهری که هستید، با ورود به سایت هایتاکی و ثبت نام در آن، بتوانید به بهترین معلمهای خصوصی زبان دسترسی داشته باشید و فرایند یادگیریتان را ادامه دهید. |
3. دسترسی به اخبار و انتشار آنها
یکی از بهترین چیزهای اینترنت این است که مردم را به روز نگه میدارد و اطلاعات روز را از هر نقطه جهان به سایر نقاط دیگر منتقل میکند.
مهم نیست که حجم رویدادها و وقایع روزانه چه قدر باشد. اینترنت نیازی به صبر کردن برای انتشار اطلاعات روزانه ندارد. با وجود اینترنت در کسری از ثانیه اطلاعات هر گوشه این دنیا برای سایرین نمایش داده میشود.
4. استفاده از شبکههای اجتماعی
محبوبترین چیز در مورد اینترنت رسانههای اجتماعی آن است. مردم بیشتر وقت خود را در فیس بوک، واتس اپ، اینستاگرام، توییتر، لینکدین و بسیاری دیگر میگذرانند.
مقالات مرتبط:
5. سرگرمی
همیشه اینترنت ابزاری برای دسترسی اخبار و اطلاعات روز نیست. بسیاری مواقع برترین و هیجانانگیزترین سرگرمیها تنها در فضا اینترنتی یافت میشوند.
به عنوان مثال اگر شما زبان آموز باشید میتوانید با بازیهای اینترنتی میزان تسلط خود را به زبان مورد نظرتان بررسی کنید و حتی مهارتهای زبانی خود را تقویت کنید، یا پخشهای زندهای که از برترین رویدادها در سراسر جهان پخش میشوند میتوانند شیرینترین لحظات شما را خلق کنند و هزاران هزار سرگرمی دیگر که میتوانید با یک جستجوی ساده در فضای اینترنت به آنها دسترسی پیدا کنید.
بیشتر بخوانید: یادگیری زبان انگلیسی با بازی سازی یا گیمیفیکیشن (Gamification)
6. خرید آنلاین
سفارش آنلاین محصولات آسان به نظر میرسد. امروزه مردم ترجیح میدهند از فروشگاههای آنلاین برای خرید محصولات استفاده کنند، زیرا در زمان کمتر به سادگی به محصولات زیادی دسترسی پیدا میکنند و دایره وسیعتری برای انتخاب محصول پیش روی خود دارند.
7. تراکنشهای دیجیتال
بانکداری اینترنتی، موبایل بانک و کیف پول الکترونیکی برخی از امکانات موجود در اینترنت هستند.
تاریخچه ورود اینترنت به کشور ایران و مزایای آن
ورود اینترنت به ایران در دهه ۱۹۹۰ و به صورت رسمی از آغاز دهه ۲۰۰۰ شروع شد.
اینترنت به طور رسمی از سال ۱۹۹۳ وارد ایران شد، اما استفاده گسترده از آن در سراسر کشور از حدود اوایل دهه ۲۰۰۰ و ابتدا از طریق اتصالهای شهری و سپس ارتباطات ADSL و پرسرعتترین نوع اتصالات اینترنت گسترش یافت.
مزایای ورود اینترنت به ایران و استفاده مردم از آن
ورود اینترنت به کشورهایی مانند ایران، همراه با استفاده مردم از این فناوری، امکانات و مزایای فراوانی دارد که از مهمترین آنها میتوان به این موارد اشاره کرد:
1. دسترسی به اطلاعات
اینترنت به مردم این امکان را میدهد تا به اطلاعات مختلفی دسترسی پیدا کنند. این شامل آموزش، اخبار، اطلاعات بهداشتی، فرهنگی، علمی و صنعتی میشود.
2. امکانات آموزشی
اینترنت امکانات آموزشی متنوعی را ارائه میدهد و افراد میتوانند از منابع آموزشی آنلاین مانند دورههای آموزشی، ویدئوهای آموزشی، وبسایتهای آموزشی و دورههای آموزشی از راه دور استفاده کنند.
این ویژگی بهخصوص برای کشورهای جهان سوم که با محدودیتهای زیادی در دسترسی به منابع آموزشی اصیل مواجه هستند، بسیار قابل توجه و کاربردی است.
3. امکانات تجاری و کسب و کار
اینترنت امکانات بسیاری را برای کسب و کارها فراهم میکند. این شامل فروش و خرید آنلاین، بازاریابی دیجیتال، ارتباط با مشتریان و تبلیغات آنلاین است.
در ایران هم میتوان با کمترین هزینه و خارج از فضاهای فیزیکی مثل مغازه و انبار یا فضای بزرگی مثل کلاسهای درس و… کسب و کارهای اینترنتی راهاندازی کرد و به سودها و درآمدهای بسیار قابل توجه رسید.
4. توسعه فرهنگی و هنری
اینترنت در ایران فرصتهای جدیدی برای انتشار و به اشتراک گذاری آثار هنری و فرهنگی فراهم میکند، از جمله عکس، موسیقی، ادبیات و سایر آثار هنری.
5. پیشرفت فناوری و نوآوری
اینترنت به عنوان یک زمینه برای تحقیقات و توسعه فناوری ارزشمند است که میتواند به نوآوری و پیشرفتهای فناورانه در کشور کمک کند.
جالبترینهای اینترنتی
- در سال 2019، 4.39 میلیارد نفر در جهان آنلاین بودند.
- امروزه بیش از 4 میلیارد نفر ازاینترنت با استفاده از دستگاه تلفن همراه استفاده میکنند.
- اکنون پنج هفتم جمعیت جهان به اینترنت دسترسی دارند.
- کاربران به طور متوسط روزانه 6 ساعت و 42 دقیقه در وب وارد سیستم میشوند .
- کاربران روزانه حدود 2.16 ساعت درحسابهای رسانههای اجتماعی خود سرمایهگذاری میکنند.
- دسترسی به اینترنت در چندین کشور محدود شده است. برخی از دولتها مانند چین، کوبا، ایران، کره شمالی و سوریه توانایی مردم خود را برای استفاده از اینترنت کنترل میکنند.
- وقتی صحبت از ترافیک آنلاین می شود، گوگل برتری مییابد.
- دومین و سومین وبسایت محبوب به ترتیب یوتیوب و فیسبوک هستند.
سخن پایانی
اگر بخواهیم میتوانیم چندین روز و چندین ماه در مورد اینترنت با شما صحبت کنیم، اما متن را در همین جا به پایان میرسانیم و به شما توصیه میکنیم با صرف وقت و یک جستوجوی ساده به برترین سیستمهای آموزشی روز دنیا دسترسی پیدا کنید.
با وجود اینترنت میتوانید در هر ساعتی از شبانهروز کتاب صوتی گوش دهید، میتوانید به پادکستها گوش دهید، میتوانید به منابع آموزشی زبانهای خارجی دسترسی پیدا کنید، به سادگی با دوستان خود در هر نقطه از این کره خاکی به صورت تصویری و صوتی صحبت کنید، میتوانید در هر ساعتی از شبانهروز به برترین منابع علمی دنیا دسترسی داشته باشید و… .
لیست دسترسیها توسط اینترنت نه تنها هیچگاه پایان نمیپذیرد بلکه هر روز بیشتر و بیشتر میشوند. پس قدر این لحظات را بدانید و خود را در فضای بیانتهای اینترنت غرق کنید و از بهترینهای دنیا لذت ببرید.
مقاله مکمل:
واژگان کلیدی فناوری اطلاعات برای تقویت زبان انگلیسی